De mythes rond gezonde voeding

mythe 1:

Het perfecte dieet bestaat!

Een standaard voedingsplan: Wat voor de een werkt, werkt ook voor de ander.

Helaas, maar wat zou het mooi zijn geweest. Niet voor mij, want dat zou mijn baan overbodig maken! Zoals op de vorige pagina al besproken heeft ieder individu zijn eigen behoeften op het gebied van voeding. De verschillen in energiebehoefte, geslacht, afkomst, lichaamstype, darmflora, leef-ritme, werk, woonsituatie enz. zijn nog maar het begin. Ieder individu moet als specifiek worden behandeld en in zijn/haar wensen worden ondersteund. Hiernaast blijkt het beste programma, het programma te zijn dat jij persoonlijk het best kan volhouden.

mythe 2:

Om af te vallen moet ik al het lekkers afzweren en veel minder gaan eten.

Nonsens! Afvallen gaat om het creëren van een negatieve energiebalans. Dit houdt in, dat er op een dag minder energie in moet gaan, dan men verbruikt. Nu klinkt dit heel erg simpel, maar de toepassing is voor de meeste mensen een compleet raadsel. Dit leidt vaak tot ‘crashen’ of een andere extreme vorm van het aanpassen van de voeding. We hoeven niet uit te leggen dat dit een ongewenste reactie is. Een verantwoorde negatieve energie balans ligt vlak onder de dagelijkse energie behoefte van het individu, tel daarbij op dat we genoeg proteïne voor spierherstel toevoegen en er is een eerste stap gezet. Zweer dus niet gelijk alles af en zorg daarnaast niet voor complete roofbouw van je lichaam, het zal absoluut averechts gaan werken! Simpel feit: Eet je meet dan je benodigde dagelijkse energiebehoefte, dan kom je aan. Eet je minder, dan val je af.

mythe 3:

Om mijn stofwisseling te verhogen moet ik iedere 3 uur eten.

Weer een grote misvatting. Je lichaam kan helaas geen klokkijken. Feit is wel dat je lichaam iedere dag een bepaalde hoeveelheid aan energie (Kcal) nodig heeft. Nu is het echter niet zo dat dit in 6-7 maaltijden hoeft te gebeuren. Als je lichaam de benodigde energie maar binnen de 24 uur binnenkrijgt, dan zal het resultaat hetzelfde zijn. Dus of dit nu in 6 of 3 maaltijden gebeurt is verder niet belangrijk. Voor veel mensen werken meerdere maaltijden alleen erg goed om die benodigde energie daadwerkelijk naar binnen te krijgen. Ook hier moet er worden gekeken naar welke benadering het beste bij u past!

mythe 4:

Vet is ongezond en met name verzadigd vet.

Vet is wat wij noemen een ‘calorie dense food’, wat in feite inhoudt dat een kleine hoeveelheid vet veel Kcal bevat. Dat zou een nadeel kunnen zijn als je er erg veel van eet en toch probeert af te vallen. Denk hierbij aan noten, olijfolie, kaas en dierlijke producten. Waar de dierlijke producten vooral een slechte naam hebben gekregen in slecht uitgevoerde onderzoeken naar cholesterol, zijn ze nu bezig met een comeback. De gezondheidsvoordelen van de verschillende vetten/oliën worden tegenwoordig juist zeer positief uitgelicht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld omega3 (visolie) of producten als olijfolie en kokosolie. Zoals alles in de voedingswereld is er een mate waarmee we bepaalde voedingsstoffen tot ons moeten nemen. Dit geldt voor zowel vet als koolhydraten en eiwitten.

Menu